Bramboráky, nebo lidově v Jižních Čechách “Cmunda” je pokrm, který je našich krajinách velmi oblíben. S HRAŠKOU jej můžeme připravit ještě chutněji a zdravěji a to pomocí následujícího receptu.
Název suroviny | Množství |
Brambory | 600 g |
HRAŠKA | 100 g |
Česnek | 10 g |
Sůl | 5 g |
Majoránka | špetka |
Pepř | špetka |
MAHÁ koření | špetka |
Tuk na smažení |
Postup pro přípravu
Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme a smícháme s HRAŠKOU, MAHÁ kořením, třeným česnekem, majoránkou, solí a dobře rozmícháme. Podle potřeby přidáme HRAŠKU a vodu.
Připravené těsto naléváme odměřenou naběračkou do rozpáleného tuku na pánev, rozetřeme na stejnoměrnou, cca 0,5 cm silnou placku a pečeme z obou stran dozlatova.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a papírovém ubrousku.
Poznámka
Bramboráky můžeme též péci v konvektomatu či v troubě. Hotové potřeme kvalitním tukem.
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Bramborák se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Bramboráky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla – nenasáknou tuk.
Chuť HRAŠKY: Je důležité, aby bramborák byl dobře prosmažený. Pokud je HRAŠKA na obalování správně připravena (prosmažená) její chuť je jemně pikantní a není cítit po hrachu. HRAŠKA na zahuštění má lahodnou neutrální chuť a také není cítit po hrachu.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Podáváme
Bramboráčky podáváme se zeleninovým salátem a HRAŠKOVOU majonézou!
Alergeny
MAHÁ koření (hořčičné semínko).
Tip pro přípravu
Do těsta můžeme také přidat jemně krájenou nebo strouhanou Cerii anebo Klaso klobásu, tím získáme novou chuťovou variantu bramboráčků.
Funkce HRAŠKY v receptu
Hraška nahrazuje mouku a vajíčka v klasickém receptu.