Název suroviny | Množství |
PŘÍPRAVA CIZRNY | |
Cizrna | 150 g |
Bobkový list | 1 ks |
Nové koření | 1 ks |
Sůl | 5 |
DOHOTOVENÍ | |
Voda / Vývar | 700 ml |
HRAŠKA | 60 g |
Cibule | 100 g |
Olej | 50 ml |
MAHÁ koření | 5 g |
Mléko / Smetana / Sójové mléko | 125 ml |
Nakládaný okurek | 50 g |
Sůl | špetka |
Sladká paprika | 5 g |
Pórek | 25 g |
Příprava cizrny
Cizrnu přes noc namočíme do studené vody. Druhý den vodu slijeme a cizrnu vaříme v čisté vodě s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Dvacet minut před koncem varu osolíme.
Příprava omáčky
Na oleji osmahneme jemně krájenou cibuli dozlatova. Přidáme MAHÁ koření, sladkou papriku a krátce orestujeme. Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme uvařenou cizrnu, nahrubo nastrouhaný okurek a krátce povaříme. Přidáme mléko, přivedeme k varu a již nevaříme.
Do hotové omáčky přidáme nadrobno krájený pórek.
Podáváme
S knedlíkem či těstovinami.
Poznámka
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny
MAHÁ koření (hořčičné semínko), mléko / smetana / sójové mléko.