Čočková polévka podle pravdivých zvyklostí nosí penízky, ale hlavně v zimě pěkně zahřeje a velmi si na ní pochutnáte!
Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1250 ml |
Čočka | 150 g |
Hraška | 60 g |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
Cibule | 1 střední (100 g) |
Celer | 50 g |
Mrkev | 50 g |
Petržel | 50 g |
Česnek | 1 stroužek (5 g) |
Sůl | 5 g |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Majoránka | |
Bobkový list | 1 ks |
Nové koření | 2 ks |
Postup pro přípravu
Čočku přebereme a namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a čočku dáme do čisté vody vařit spolu s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Vývar z čočky použijeme na přípravu polévky.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Přidáme MAHÁ koření, muškátový květ, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme uvařenou čočku, osolíme a polévku dochutíme třeným 2/2 třeného česneku a majoránkou.
Poznámka
Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.