Figurky z vánočkového těsta

 

Recept na figurky z vánočkového těsta s Hraška Vanilka je originálním receptem na chutné sladké pečivo z vánočkového těsta, v tomto receptu může kuchař využít svoji neomezenou představivost a vytvořit různé tvary nejen v podobě figur jak je v tomto receptu prezentováno. Lze skvěle využít jako zábavu s dětmi a podpořit tak dětskou tvořivost.

Hraška Vanilka30 g
Hladká mouka150 g
Celozrnná mouka250 g
Cukr třtinový100 g
Máslo olej slunečnicový100 g
Mléko (sojové)250 ml
Droždí20 g
Sekanné mandle50 g
Vanilkový cukr1 ks
Sůlšpetka
Muškátový oříšekšpetka


Postup pro přípravu

Čerti a Mikuláš

Ze všech surovin zaděláme vykynutého těsta začneme vláčné těsto, které na teplém místě necháme 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta začneme na pomoučněném vále připravovat figurky.

Na výrobu těla si připravíme protáhlý bochánek, na kterém vymodelujeme hlavičku, zmáčknutím bochánku v místě pro krček figurky. Hlavičku dále formujeme vymačkáním čertových rohů. Na ruce i nohy vyválíme z těsta tyčinky, které připojíme k tělu. Stejně připravíme a připojíme i vidle.

Aby se nám končetiny a vidle neulomily, můžeme je podložit špejlemi tak, aby byly propojeny s tělem. Oči a knoflíky na bříšku vytvoříme například z nového koření. Ze stejného těsta obdobným způsobem vytvarujeme Mikuláše a další postavičky.

Panáčky necháme nakynout 20 minut na vymazaném plechu na teplém místě. Poté figurky potřeme mlékem a v horké troubě upečeme dozlatova.
Nakonec přilepíme upečeným čertíkům cukrovou polevou červený papírový jazyk.

Vánoční ptáčci

Vykynuté těsto vyválíme na váleček, ze kterého krájíme přibližně stejné kousky. Ty pak vyválíme na válečky asi 15 cm dlouhé a 1 cm silné. Válečky zavážeme na uzlík, tak aby jeden konec trčel vzhůru jako hlavička a druhý dolů jako ocásek. Ocásek ptáčka vytvoříme nastřihnutím spodního konce uzlíku v délce 1 cm na několika místech. Z nového koření vtlačíme ze stran hlavičky očka. Na teplém místě necháme hotové ptáčky nakynout na vymazaném plechu 20 minut, poté je potřeme vlažným mlékem a upečeme dozlatova.

Válečky zavážeme na uzlík, aby jeden konec trčel vzhůru a druhý dolů. Ocásek ptáčka vytvoříme nastřihnutím spodního konce uzlíku nůžkami v délce 1 cm.

Z vrchního konce uzlíku zformujeme hlavičku. Z koření nebo rozinek nasadíme ze strany očka.

Ptáčky necháme nakynout na tukem vymazaném plechu 20 minut, pak je potřeme mlékem a upečeme dozlatova.

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00