Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1300 ml |
Hraška | 30 g |
Fazole | 100 g |
Brambory | 250 g |
Cibule | 1 střední (100 g) |
Česnek | 2 stroužky (10 g) |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
Sůl | 5 g |
Sladká paprika mletá | 10 g |
Majoránka | 0,5 g |
Petrželová nať | 5 g |
Postup pro přípravu
Fazole namočíme přes noc, ráno vodu slijeme, fazole vložíme do čisté vody a uvaříme do měkka.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, polovinu třeného česneku, sladkou papriku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Ke konci varu přidáme uvařenou fazoli a ještě krátce převaříme. Nakonec ochutíme majoránkou a zbytkem třeného česneku.
Poznámka
Je velmi zdravé zahušťovat polévky i omáčky HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou i velmi zdravé. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny. Je velmi důležité všechny mouky v pokrmu provařovat 20 minut, jídlo je stravitelnější a nezatěžoje naše trávení.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.