Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1400 ml |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
Hlíva ústřičná | 350 g |
Cibule | 1 střední (100 g) |
Česnek | 2 stroužky (10 g) |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Hraška | 30 g |
Majoránka | |
Sladká paprika | |
Lněné semínko | 5 g |
Petrželová nať | |
Sůl |
Postup pro přípravu
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a polovinu třeného česneku. Přidáme MAHÁ koření, sladkou papriku, jemně krájenou červenou papriku, na kousky nakrájenou hlívu ustřičnou a vše krátce orestujeme .
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme lněné semínko, zbytek třeného česneku, majoránkou a jemně nakrájenou petrželovou natí.
Poznámka
Polévky i omáčky je velmi vhodné zahušťovat HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny. Je důležité všechny mouky v pokrmu provařovat 20 minut, abychom nezatěžovali naše trávení.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.