Název suroviny | Množství |
HRAŠKA | 300 g |
Voda | 350 ml |
Zelí hlávkové | 300 g |
Mrkev | 100 g |
Petrželová nať | 5 g |
Tuk na smažení |
Postup pro přípravu
HRAŠKU rozmícháme s vodou na těstíčko. Přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, nakrájenou petrželovou nať a všechno smícháme dohromady na těsto. Konzistence těsta je jako těsto na bramboráky. Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody nebo HRAŠKY.
Jednou lžící těsto nabíráme a druhou strháváme malé nočky do vyšší vrstvy rozpáleného tuku. Při smažení nočky neustále obracíme, aby smažení probíhalo rovnoměrně. Smažíme dozlatova z obou stran.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a papírovém ubrousku. Těstíčko je správně prosmaženo, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Způsob podávání
Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší, s dresinkem či zeleninovým salátem.
Poznámka
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. HRAŠENKY se pak nepřilepí ke dnu a nenasáknou tuk. HRAŠENKY do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla – nenasáknou tuk.
Chuť HRAŠKY: Je důležité, aby HRAŠENKY byly dobře prosmažený. Pokud je HRAŠKA na obalování správně připravena (prosmažená) její chuť je jemně pikantní a není cítit po hrachu. HRAŠKA na zahuštění má lahodnou neutrální chuť a také není cítit po hrachu.