Koláčky

 

Recept na koláčky s Hraškou Vanilkou Vám nabízí postup na upečení lahodné sladkosti, ale zároveň získáte i tipy na 5 variant náplní koláčků.

 

Ingredience:

hladká mouka250 g
polohrubá mouka   250 g
cukr100 g
Hera200 g
mléko300 ml
droždí25 g
Hraška Vanilka30 g
sůl1 špetka

 

 

Pracovní postup:

  1. Z jednotlivých surovin vypracujeme těsto a dáme na teplé místo kynout.
  2. Po vykynutí těsto rozválíme na válu na placku 1 cm silnou a vypichujeme kolečka (tím docílíme stejných tvarů) nebo z těsta vyválíme váleček potřebné tloušťky, ten nakrájíme na plátky, které vytvarujeme do kulata.
  3. Poté vložíme náplň, zabalíme a dáme na vymazaný plech, na teplé místo dokynout asi 20 minut.
  4. Po dokynutí na plechu potřeme povrch koláčků mlékem, žloutkem nebo rozšlehaným vejcem.
  5. Povrch potřeme povidly či marmeládou, ozdobíme sypáním, vložíme do vyhřáté trouby na 200–230 °C na asi 8–10 minut pečeme (doba se řídí velikostí koláčů). Upečené koláče potřeme mlékem, aby byl povrch vláčný, nebo máslem, aby koláčky voněly.
  6. Množství mléka na zadělávání je pouze orientační a mění se s kvalitou použitých surovin. Mléko proto přidáváme postupně po částech a průběžně hodnotíme dosahovanou hustotu těsta.

 

Náplně koláčků:

 

Povidlová:

povidla140 g
skořice, hřebíček   

Jsou-li povidla hustá, rozředíme je podle potřeby vlažnou vodou nebo mlékem***.

 

Maková:

mák80 g
celozrnná mouka20 g
rozinky přírodní cukr*50 g
skořice, hřebíček, badyán    
voda350 ml
sůl1 špetka

Mák umeleme a s celozrnnou moukou uvaříme na hustou kaši. Poté ochutíme a necháme vychladnout.

Rychlejší varianta: Pomletý mák spaříme horkým mlékem***, smícháme s hrozinkami a cukrem*.

 

Ořechová:

ořechy120 g
přírodní cukr*    6 g
mléko70 ml

Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem* a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

 

Jablková:

jablka500 g
rozinky    50 g
skořice 

Jablka nastrouháme a smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

 

Tvarohová:

tvaroh250 g
přírodní cukr50 g
puding (1 lžíce)10 g
vanilkový cukr1
1/3 lžičky kurkumy     
sůl1 špetka

 

* můžeme nahradit třtinovým cukrem, fruktózou, rýžovým, pšeničným, javorovým či agávovým sirupem

** můžeme nahradit olejem nebo palmovým tukem

*** můžeme nahradit sójovým mlékem

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00