Při přípravě letních polévek využijeme zeleninu, kterou máme právě po ruce. Zahustíme-li polévku Hraškou, získáme jemnou výživnou polévku.
Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1500 ml |
Hraška | 50 g |
Cibule | 1 malá (50 g) |
Rajčata | 1 střední (100 g) |
Paprika čerstvá | 1 menší (100 g) |
Květák | 1 menší růžička (50 g) |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Petrželová nať | |
Sůl |
Postup pro přípravu
Na oleji orestujeme dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, papriku, rajčata, květák a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Do hotové polévky přidáme jemně krájenou petržel.
Poznámka
Polévku též můžeme vylepšit jogurtem nebo smetanou, ale není to nutné.
Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.