Jednou z možností jak nahradit v jídle vajíčka a ještě navýšit nutriční hodnotu pokrmu je použití Hrašky. Hraška je unikátní český výrobek z ryze přírodních produktů, který neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Je to lahodná hrachová směs, která se vyrábí ve třech chuťových variantách.
DÁVKOVÁNÍ
1 vejce = 1 lžíce = cca 20 g Hrašky anebo na 1kg mouky dáváme 100 g Hrašky. (Skutečné množství Hrašky je potřeba vyzkoušet dle typu těsta a druhu použitých mouk. V některých případech stačí 15 g, např. při přípravě palačinek či kynutého těsta).
VLASTNOSTI
- Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index, což je pro ně velmi důležité.
- Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
- V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku.
- Hraška dodá moučníkům pěknou barvu a zlepší jejich výživnou hodnotu. S těstem se bude lépe pracovat a výsledný pokrm získá na chutnosti i lehkosti. Nebude se drobit a současně ani neztratí na křehkosti.
- Nutno však říci, že Hraška při vaření nenahradí našlehaný sníh z vaječných bílků.
POUŽITÍ
Hrašku buď jednoduše smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme obvyklým způsobem nebo ji nejprve smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak postupujeme jak jsme zvyklí. Při druhém způsobu se výrazně zvýší účinnost náhrady vajec v těstě. Konkrétní použití pro každý druh Hrašky uvádíme dále.
1. Hraška na zahušťování (jemná)
Používáme při přípravě:
- slaného pečivaknedlíků jak kynutých tak i bramborových
- těstovin
- noků a halušek
- zavářky do polév
- kyslaných palačinek a lívanců
- placek a karbanátků nebo sekané
- Při přípravě jídel typu míchaná vajíčka, lečo, květákový mozeček, slané nákypy a zapékaná jídla
- Z Hrašky uvaříme bešamelovou omáčku.
- Pro 5 osob smícháme 100 g Hrašky a 600 ml vody a 20 minut povaříme.
- Bešamelovou omáčku smícháme se zapékaným pokrmem a dáme zapéct do trouby anebo přidáme do špenátu či leča namísto vajíček.
2. Hraška na obalování (pikantní)
Tento výrobek je oproti Hrašce na zahušťování ochucen česnekem a chilli kořením. Je používán především jako lahodné těstíčko na obalování, které šetří čas a skvěle chutná.
Obalením řízků (zeleninové, sýrové, houbové aj.) v Hrašce zdravě nahrazujeme nejen vejce, ale i celý trojobal (bílá mouka, vejce, strouhanka).
Postup při obalování:
- Pro 4 osoby smícháme 100 g Hrašky a 200 ml vody nebo mléka.
- Jakékoli řízky, brokolici, květák, žampiony aj. obalíme nejprve v suché směsi Hrašky a pak namáčíme v těstíčku.
- Klademe do horkého tuku a osmažíme
- Obalený řízek by měl mít zlatavou barvu a lahodnou chuť. Pokud je nahořklý a chutná po hrachu, není těstíčko dobře prosmažené
Tipy k obalování:
- Vyzkoušejte cibulové kroužky obalené v Hrašce.
- Pokud budete v Hrašce obalovat sýr, doporučujeme ho po naporcování dát do mrazáku a obalovat až po zamrazení. Obalujeme nejprve v suché směsi a pak v těstíčku z Hrašky. Vkládáme do horkého tuku a osmažíme z obou stran. Sýr díky tomu při smažení nevyteče.
- Hraškou na obalování můžeme nahradit vajíčka při přípravě bramboráků, sekané či karbanátků. Stačí odměřené množství Hrašky vmíchat do pokrmu a není nutné použít ani strouhanku.
3. Hraška Vanilka
Je lahodná hrachová směs sloužící k náhradě vajíček ve sladkých těstech. Hraška Vanilka je jemně ochucena přírodní vanilkou a oslazená fruktózou. Fruktóza má o 30 % vyšší sladivost než cukr a má nízký glykemický index.
Odměřené množství Hrašky přidáme do mouky anebo nejprve Hrašku smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak promícháme s moukou a postupujeme, jak jsme zvyklí.
Hrašku Vanilka uplatníme jako náhradu vajíček při přípravě:
- Palačinek a lívanců
- Kynutých knedlíků a koláčů
- Nejrůznějších moučníků, perníků a cukroví
- Na přípravu obalovaného ovoce v těstíčku
- Příprava těstíčka: 100 g Hrašky Vanilka smícháme s 200 ml mléka či vody
- Jablka, ananas, banány aj. nakrájíme na kousky a nejprve obalíme v suché směsi z Hrašky Vanilka a pak v těstíčku
- Klademe do horkého tuku a osmažíme z obou stran
5. Zapékání a příprava nákypů a žemlovek:
- Při zapékání uvaříme Hrašku Vanilka pro lepší stravitelnost na bešamelovou omáčku.
- Příprava omáčky pro 5 osob: 100 g Hrašky Vanilka povaříme 20 minut s 600 ml vody či mléka.
- Po uvaření smícháme omáčku se zapékaným pokrmem a dáme péci do trouby
Tip k zapékání: Provařením Hrašky Vanilka předem se vyhneme riziku, že při krátkém zapečení zůstane syrová. Chuť pokrmu bude lahodná, nikoli nahořklá s chutí po hrachu.
SKLADOVÁNÍ
Hraška se skladuje stejně jako každá jiná mouka na suchém místě. Záruční doba je jeden rok.
CENA
Náhrada vajec Hraškou | Hmotnost balení | Cena | 20 g za 1 vejce |
[Kč/kg] | [Kč/vejce] | ||
V prodejně | 250 g | 160 | 3,2 |
1 kg | 130 | 2,6 | |
Na objednání | 10 x 1 kg | 100 | 2,0 |
50 x 1 kg | 80 | 1,6 |