Náhrada vajec Hraškou

Jednou z možností jak nahradit v jídle vajíčka a ještě navýšit nutriční hodnotu pokrmu je použití Hrašky. Hraška je unikátní český výrobek z ryze přírodních produktů, který neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Je to lahodná hrachová směs, která se vyrábí ve třech chuťových variantách.

DÁVKOVÁNÍ   

1 vejce = 1 lžíce = cca 20 g Hrašky anebo na 1kg mouky dáváme 100 g Hrašky. (Skutečné množství Hrašky je potřeba vyzkoušet dle typu těsta a druhu použitých mouk. V některých případech stačí 15 g, např. při přípravě palačinek či kynutého těsta).

VLASTNOSTI

  • Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index, což je pro ně velmi důležité.
  • Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
  • V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku.
  • Hraška dodá moučníkům pěknou barvu a zlepší jejich výživnou hodnotu. S těstem se bude lépe pracovat a výsledný pokrm získá na chutnosti i lehkosti. Nebude se drobit a současně ani neztratí na křehkosti.
  • Nutno však říci, že Hraška při vaření nenahradí našlehaný sníh z vaječných bílků.

POUŽITÍ

Hrašku buď jednoduše smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme obvyklým způsobem nebo ji nejprve smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak postupujeme jak jsme zvyklí. Při druhém způsobu se výrazně zvýší účinnost náhrady vajec v těstě. Konkrétní použití pro každý druh Hrašky uvádíme dále.

1. Hraška na zahušťování (jemná)

Používáme při přípravě:

  1. slaného pečivaknedlíků jak kynutých tak i bramborových
  2. těstovin
  3. noků a halušek
  4. zavářky do polév
  5. kyslaných palačinek a lívanců
  6. placek a karbanátků nebo sekané
  7. Při přípravě jídel typu míchaná vajíčka, lečo, květákový mozeček, slané nákypy a zapékaná jídla
    • Z Hrašky uvaříme bešamelovou omáčku.
    • Pro 5 osob smícháme 100 g Hrašky a 600 ml vody a 20 minut povaříme.
    • Bešamelovou omáčku smícháme se zapékaným pokrmem a dáme zapéct do trouby anebo přidáme do špenátu či leča namísto vajíček.

2. Hraška na obalování (pikantní)

Tento výrobek je oproti Hrašce na zahušťování ochucen česnekem a chilli kořením. Je používán především jako lahodné těstíčko na obalování, které šetří čas a skvěle chutná.

Obalením řízků (zeleninové, sýrové, houbové aj.) v Hrašce zdravě nahrazujeme nejen vejce, ale i celý trojobal (bílá mouka, vejce, strouhanka).

Postup při obalování:

  • Pro 4 osoby smícháme 100 g Hrašky a 200 ml vody nebo mléka.
  • Jakékoli řízky, brokolici, květák, žampiony aj. obalíme nejprve v suché směsi Hrašky a pak namáčíme v těstíčku.
  • Klademe do horkého tuku a osmažíme
  • Obalený řízek by měl mít zlatavou barvu a lahodnou chuť. Pokud je nahořklý a chutná po hrachu, není těstíčko dobře prosmažené

Tipy k obalování:

  • Vyzkoušejte cibulové kroužky obalené v Hrašce.
  • Pokud budete v Hrašce obalovat sýr, doporučujeme ho po naporcování dát do mrazáku a obalovat až po zamrazení. Obalujeme nejprve v suché směsi a pak v těstíčku z Hrašky.  Vkládáme do horkého tuku a osmažíme z obou stran. Sýr díky tomu při smažení nevyteče.
  • Hraškou na obalování můžeme nahradit vajíčka při přípravě bramboráků, sekané či karbanátků. Stačí odměřené množství Hrašky vmíchat do pokrmu a není nutné použít ani strouhanku.

3. Hraška Vanilka

Je lahodná hrachová směs sloužící k náhradě vajíček ve sladkých těstech. Hraška Vanilka je jemně ochucena přírodní vanilkou a oslazená fruktózou. Fruktóza má o 30 % vyšší sladivost než cukr a má nízký glykemický index.

Odměřené množství Hrašky přidáme do mouky anebo nejprve Hrašku smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak promícháme s moukou a postupujeme, jak jsme zvyklí.

Hrašku Vanilka uplatníme jako náhradu vajíček při přípravě:

  1. Palačinek a lívanců
  2. Kynutých knedlíků a koláčů
  3. Nejrůznějších moučníků, perníků a cukroví
  4. Na přípravu obalovaného ovoce v těstíčku
    • Příprava těstíčka: 100 g Hrašky Vanilka smícháme s 200 ml mléka či vody
    • Jablka, ananas, banány aj. nakrájíme na kousky a nejprve obalíme v suché směsi z Hrašky Vanilka a pak v těstíčku
    • Klademe do horkého tuku a osmažíme z obou stran

5. Zapékání a příprava nákypů a žemlovek:

    • Při zapékání uvaříme Hrašku Vanilka pro lepší stravitelnost na bešamelovou omáčku.
    • Příprava omáčky pro 5 osob: 100 g Hrašky Vanilka povaříme 20 minut s 600 ml vody či mléka.
    • Po uvaření smícháme omáčku se zapékaným pokrmem a dáme péci do trouby

Tip k zapékání: Provařením Hrašky Vanilka předem se vyhneme riziku, že při krátkém zapečení zůstane syrová. Chuť pokrmu bude lahodná, nikoli nahořklá s chutí po hrachu.

SKLADOVÁNÍ

Hraška se skladuje stejně jako každá jiná mouka na suchém místě. Záruční doba je jeden rok.

CENA

 Náhrada vajec Hraškou

Hmotnost

balení

Cena

20 g za 1 vejce

[Kč/kg]

[Kč/vejce]

 V prodejně

250 g

160

3,2

1 kg

130

2,6

 Na objednání

10 x 1 kg

100

2,0

50 x 1 kg

80

1,6

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00