Prozvoňte svoji kuchyň těmito kořeněnými perníčky s Hraška Vanilka a celozrnnou moukou 🙂
Hraška Vanilka | 30 g |
Hladká mouka | 150 g |
Žitná mouka | 100 g |
Cukr třtinový | 150 g |
Med | 50 g |
Máslo | 150 g |
Mléko podle potřeby | ccca 300 ml |
Kakao | 1 lžíce |
Hřebíček | 1 lžička |
Anýz | 1 lžička |
Skořice | 1 lžička |
Badyán | 0,5 lžička |
Nové koření | 0,5 lžička |
Koriandr | 0,5 lžička |
Soda bikarbony | 1,5 lžička |
Sůl | špetka |
Postup pro přípravu
V míse promícháme všechny sypké suroviny a koření. Sodu přesejeme přes sítko. Med a máslo rozpustíme v teplém mléce a přidáme k sypkým surovinám.
Vypracujeme vláčné těsto. Při vypracovávání těsta sledujeme jeho hustotu a podle potřeby přidáme mléko. Těsto necháme přikryté odležet přes noc nebo i více dní. Odleželé těsto tence vyválíme na plát o tloušťce cca 5 mm. Vykrajujeme formičkami nebo rádlem, klademe na tukem vymazaný plech a potřeme mlékem. Pečeme při 220 °C dozlatova. Perníčky uložíme do vlhkého prostředí na 7-14 dníaby změkly.
Poznámka
Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto výrazně řidší, protože celozrnná mouka nasákne během odležení více tekutiny. Těsto po odležení by bylo příliš tuhé a upečené perníčky příliš tvrdé.