Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1500 ml |
Hraška | 30 g |
Cibule | 1 malá (50 g) |
Pór | 200 g |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Petrželová nať | 10 g |
Chléb | 60 g |
Sůl |
Postup pro přípravu
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a pórek. Přidáme MAHÁ koření a vše krátce orestujeme .
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Chléb pokrájíme na drobné kostky, nasucho opražíme v troubě a vkládáme jej do každé porce polévky. Na talíři sypeme jemně krájenou petrželovou natí.
Poznámka
Polévky i omáčky je velmi dobré zahušťovat HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou velmi výživné. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny. Je velmi důležité každou mouku v pokrmu provařovat 20 minut, abychom nezatěžovali naše trávení.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.