Smažení nikdy nebude možno považovat za zdraví prospěšné. Ani není našim cílem, aby někdo smažil více než smaží. Pro ty, kteří již dnes nesmaží doporučujeme Hrašku k zahušťování polévek a omáček, zapékání zeleniny a jako náhradu vajec v těstech.
Cílem naší nabídky těstíčka k obalování je, aby ten kdo již smaží, smažil zdravěji a levněji.
Také si uvědomujeme, že vše je relativní. Zelenina smažená v Hrašce je zdravější než přírodní vepřová a zase horší než zelenina udělaná v páře.
Úsilí o rychlé dosažení absolutní dokonalost bývá často kontraproduktivní a naopak úspěšný bývá ten, kdo se zaměří na dosažení prvního kroku na jinak dlouhé cestě.
Následující nutriční a cenové srovnání obalování by mělo povzbudit k vykročení na Cestu ke zdraví.
CO JE STEJNÉ,
pokud tadičně obalíme maso v trojobalu nebo netradičně zeleninu v Hrašce?
Z obou pokrmů jste dobře nasyceni a pochutnáte si.
Sytivost Hrašky je dána tím, že hrách, který tvoří většinu Hrašky má hodně bílkovin (ve 100 g mouky víc něž má maso). Také má nízký glykemický index, který prodlouží dobu pocitu nasycení a navíc vnímáme menší zatížení organizmu trávením. Tuto energii pak můžeme investovat jinam.
CO JE ROZDÍLNÉ
v nutriční hodnotě
Položka | Tradičně maso v trojobalu | Netradičně zelenina v Hrašce |
Antioxidanty | Maso, vejce a bílá mouka neobsahuje téměř žádné antioxidanty. | Hraška (hrách) má poměrně vysokou antioxidační aktivitu, zelenina patří mezi potraviny s nejvyšší antioxidační aktivitou. |
Volné radikály | V potravinách, které neobsahují antioxidanty vznikájí volné radikály již při vaření. Smažení a pečení je pak velmi nevhodná úprava pro takovéto potraviny. | Vysoký obsah antioxidantů je předpokladem, že buď nebudou vznikat volné radilály nebo bude jejich vznik velmi omezen. |
Nedostatkové živiny | Maso, vejce ani bílá mouka neobsahují žádné živiny, které jsou dnes v potravě nedostatkové. | Hrách je zdrojem vlákniny hrubé i potravinové. Také má vysoký obsah hořčíku a zinku. Zelenina má rovněž vysoký obsah vlákniny a ochranných látek. |
v ceně surovin
![]() | ![]() |
Poznámky k výpočtu Klasický řízek
| Poznámky k výpočtu Zelenina obalená v Hrašce
|