Rozinky v tomto receptu vytvoří příjemnou svěží chuť a toto cukroví je velmi lehké oproti tradiční vánoční klasice.
Název suroviny | Množství |
Hraška Vanilka | 20 g |
Celozrnná mouka | 50 g |
Med (obilný sirup) | 70 g (2 lž) |
Ořechy | 140 g |
Rozinky | 100 g |
Citronová šťáva z jednoho citronu | |
Voda dle potřeby |
Postup pro přípravu
Ořechy a spařené rozinky pomeleme. Smícháme Hrašku Vanilka, celozrnnou mouku, mlété ořechy a rozinky. Přidáme rozehřátý med nebo obilný sirup, citronovou šťávu z jednohop citronu a vše smícháme. Podle potřeby přidáme postupně vodu. Dobře propracujeme, tak abychom získali vláčné těsto, které necháme v chladu alespoň 1 hodinu odpočinout, zabalené v igelitové fólii (nejlépe přes noc).
Těsto zaděláváme řidší, neboť při odležení celozrnná mouka tekutinu vsákne a těsto by bylo tuhé a špatně by se s ním pracovalo. Odleželé těsto vyválíme na plát 5-6 mm silný a vykrajujeme srdíčka. Srdíčka klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme mlékem a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi. Pečeme při teplotě 180 °C asi10 minut.