Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1100 ml |
Hraška | 30 g |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
Špenát mražený | 200 g |
Brambory | 300 g |
Cibule | 1 malá (75 g) |
Česnek | 2 stroužky (10 g) |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Mléko / Sójové mléko | 250 ml |
Muškátový oříšek | |
Sůl |
Postup pro přípravu
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, muškátový oříšek, polovinu třeného česneku a vše krátce orestujeme .
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme mražený špenát, mléko, zbytek třeného česneku a krátce povaříme, až se špenát v polévce rozpustí.
Poznámka
Polévky i omáčky je dobré zahušťovat HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.