Název suroviny | Množství |
HRAŠKA | 75 g |
Voda / Vývar | 800 ml |
Žampióny / Houby | 500 g |
Cibule | 1 větší cibule |
Olej | 50 g |
Zakysaná smetana | 100 g |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička |
Bobkový list | 1 ks |
Nové koření | 4 ks |
Sůl | špetka |
Příprava omáčky
Očistěné houby nakrájíme na plátky, osolíme a zvolna podusíme na oleji doměkka.
Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme MAHÁ koření a krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Podušené houby vmícháme do hotové omáčky a krátce povaříme. Nakonec do omáčky přidáme zakysanou smetanou a necháme přejít varem.
Způsob podávání
Podáváme s těstovinami, houskovým knedlíkem anebo vařenými brambory.
Poznámka
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny
MAHÁ koření (hořčičné semínko).