Zapečené lilky s rajčaty a HRAŠKOU

Zapečené lilky s rajčaty a HRAŠKOU jsou skvělé na léto a hravě vám připomenou slunnou Itálii!

Název surovinyMnožstvíslovně
        PŘÍPRAVA LILKŮ  
Lilek750 g1 lilek
Sůlšpetkašpetka
        PŘÍPRAVA BEŠAMELU  
HRAŠKA50 g50 g
Voda / Mléko / Sójové mléko300 ml300 ml
Sůlšpetkašpetka
Olej50 ml50 ml
Česnek10 g1 stroužek
Cibule100 g1 větší cibule
Sůl10 g10 g
        DOHOTOVENÍ  
Rajčata300 g300 g
Sýr / Mozzarella / Parmazán150 g150 g
Bazalka čerstvá  

 

Příprava lilku

Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Osolíme a necháme 30 minut vypotit.
Po vypocení naskládáme plátky lilků na plech a dáme péci či grilovat do předehřáté trouby na 180 – 200 °C, dokud nezměknou.”

Příprava bešamelu

Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a česnek dozlatova, zalijeme vodou, přidáme sůl, HRAŠKU, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je HRAŠKA dobře provařená a není cítit po hrachu. 

Dohotovení

Rajčata nakrájíme na plátky. Sýr (mozzarellu) nastrouháme nebo natrháme na kousky a vmícháme do bešamelu z HRAŠKY. Na vymazaný plech dáme plátky lilků, plátky rajčat, zalijeme bešamelovou omáčkou a posypeme lístky bazalky. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin a ukončíme vrstvou plátků lilků, které zalijeme bešamelovou omáčkou.
Dáme zapéct do předehřáté trouby na při 160 – 180 °C.
Po upečení posypeme parmazánem, ale již nezapékáme, sýr necháme na povrchu pouze rozpustit.
Po upečení necháme lilky chvíli odpočinout – jednotlivé porce se lépe krájejí a servírují.”

Způsob podávání

Podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.

Poznámka

MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Alergeny

Hořčičné semínko, mléko / mléko sójové, sýr.

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00