Zelňačka naší babičky vás v sychravých dnech potěší na těle i na duchu. Dobrou chuť!
Název suroviny | Množství |
Voda / Zeleninový vývar | 1250 ml |
HRAŠKA | 30 g |
Olej | 3 lžíce (30 g) |
Cibule | 1 malá (75 g) |
Celer | 40 g |
Mrkev | 40 g |
Petržel | 40 g |
Brambory | 2 velké (200 g) |
MAHÁ koření | 1 čajová lžička (5 g) |
Česnek | 2 stroužky (10 g) |
Zázvor mletý | |
Sůl | |
Majoránka | 1/4 čajové lžičky |
Kyselé zelí | 200 g |
Mléko / Smetana / Sójové mléko | 250 ml |
Nové koření | 3 kuličky |
Petrželová nať |
Postup pro přípravu
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Přidáme MAHÁ koření, polovinu třeného česneku a vše krátce orestujeme. Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Kysané zelí nakrájíme nadrobno (je-li potřeba), vložíme do polévky a krátce povaříme. Přidáme mléko a necháme přejít varem. Nakonec přidáme mletý zázvor, majoránku a zbytek třeného česneku. Na talíři posypeme jemně krájenou petrželovou natí.
Poznámka
Toto je recept na zelňačku mojí maminky. Existuje hodně receptuů na
Je velmi zdravé polévky i omáčky zahušťovat HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou i velmi výživné. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.